HU EN

Bor, mámor, Eger – Július 5-én indul a XXII. Egri Bikavér Ünnep

Idén harminc borászat száznál is több féle borát kóstolhatják az érdeklődők a XXII. Egri Bikavér Ünnepen, ahol tizenhárom étterem készít borokhoz párosított ételkülönlegességeket.

 

 

Július 5-én indul Eger egyik legjobban várt nyári rendezvénye, az Egri Bikavér Ünnep, amelyet már huszonkettedik alkalommal szervez meg Eger Város Hegyközsége. A hevesi megyeszékhely legnagyobb borgasztronómiai fesztiválján idén is több tízezer emberre számít a hegyközség, a rendezvényen itt lesz a borvidék harminc borászata, amelyek száznál is több féle Egri Bikavért, Egri Csillagot és rozét kínálnak majd.

 


A borünnep mind a négy napján ingyenes koncertek várják az érdeklődőket, az Egri Bikavér Színpadon csütörtökön lesz a VIII. Szepesi György Bárzenész Találkozó nyitókoncertje olyan előadókkal mint Mihályi Réka, Völgyi Zsuzsi, Kökény Attila és Mujahid Zoltán. A nagyszínpadon pénteken a Soulwave és a Napos Oldal zenekar is koncertezik; utóbbi a Csík zenekar, az LGT, a Tárkány művek zenészeinek új formációja. Az Egri Csillag Színpadon dj-k, vendégeik és különböző formációk a nagyszínpadtól eltérő stílusú zenéket játszanak, idén sok más mellett fellép az Elefánt, Manoya, Szirtes Edina Mókus feat. Jammal és Hangácsi Márton is.

 


Az Egri Csillag Színpadnál a fesztivál minden napján este hat és nyolc óra között kreatív foglalkozásokra várják a gyerekeket, akik az Érsekkertben található hatalmas játszótéren is kikapcsolódhatnak, illetve a cserkészek is szerveznek számukra foglalkozásokat.


Az Egri Bikavér Ünnep csütörtöki napján rendezik Egerben a „Magyar Bor Ünnepe 2018 – Tállya" c. rendezvénysorozat egyik elődöntőjét. A minőségi borfogyasztást népszerűsítő országos bormustra során a hevesi megyeszékhelyen a borászok egy szakmai kóstoló keretén belül egymás borait – természetesen bikavéreket – értékelik, így választják ki az elődöntő nyertesét. Az első 10 helyen végzett bort bemutatják az Egri Bikavér Ünnep nagyközönségének is, csütörtökön este hét órától pedig a fesztiválozók közül maximum 150 főnek lehetősége lesz a közönségdíjas nedű kiválasztására.

 

A borünnep szombati délutánján traktorok és veterán járművek felvonulásán csodálhatják meg az érdeklődők a matuzsálemeket és azokat a gépcsodákat, amelyek segítsége nélkül nem kerülnének a présházakba az egri borok alapjául szolgáló szőlők. A traktorok és veterán járművek, magyar gyártású motorkerékpárok közül több a fesztivál területén is megtekinthető lesz.

 


Szombaton jeles eseménynek ad otthont a fesztivál, hiszen az Egri Bikavér Lovagrend a 2012-es év után ismét új tagokkal bővül, akik ünnepélyes avatására az Egri Bikavér Ünnepen kerül sor. Fontos, hogy idén is várja a Magyar Vöröskereszt a „bikavéradókat", akik egy pohár egri bort kapnak azért, hogy életeket mentenek az Egri Bikavér Ünnepen.

 

Az egész fesztivál területén ingyenes WIFI-elérést biztosítunk, így az élmények könnyen megoszthatók lesznek akár a fesztivál hivatalos Facebook-oldalán vagy Facebook-eseményén. Az Egri Bikavér Ünnep honlapján a fesztivál kezdete előtt a menü és a program angol nyelvű változatát is közöljük.

 

Az idei pontos menükínálatot (borokat és ételeket) június 28-án közöljük.

Kontakt

Eger Város Hegyközsége

3300, Eger, Deák Ferenc út 51.
Tel./Fax: +36-36-411-943
egrihegykozseg@gmail.com