HU EN

XXI. Egri Bikavér Ünnep – Hamarosan kezdődik Eger legnagyobb borgasztronómiai fesztiválja

Számos borászat és étterem garantálja majd a páratlan borgasztronómiai élményt a XXI. Egri Bikavér Ünnepen is. Eger legnagyobb fesztiválján számos koncert, családi és szabadidős program ígér felhőtlen kikapcsolódást.

 

A már huszonegyedik Egri Bikavér Ünnep az évek során a környék legnagyobb borgasztronómiai fesztiváljává nőtte ki magát. A négy napon át tartó programsorozatra több tízezer emberre számítunk, akiknek az egri belváros szomszédságában, a kivételes adottságú Érsekkert környezetében igazi borgasztronómiai élményben lehet részük.


A fesztiválon itt lesz az Egri borvidék szinte összes jelentős borászata, több mint 100 féle Egri Bikavér, Egri Csillag és rozé, valamint mátrai bor szerepel a kínálatban, a minőségi nedűkhöz pedig ebben az évben is éttermek ajánlanak helyben készített, egyedi fogásokat. Az idei Egri Bikavér Ünnepen más borvidéknek is bemutatkozási lehetőséget biztosítunk, így a fesztivál díszvendége ebben az évben a Mátrai borvidék lesz.


Ahogyan a korábbi években, most is ingyenes a belépés a fesztivál területére, ahol a borgasztronómiai kínálaton túl számos koncerttel és kiegészítő programmal várja az érdeklődőket Eger Város Hegyközsége. Két helyszínen több tucat zenekar szórakoztatja majd a vendégeket, az Egri Bikavér Színpadon fellép többek között a Balkan Fanatik, Majsai Gáborm Sipos F. Tamás és a VII. Szepesi György Bárzenész Találkozó nyitókoncertjén Zalatnay Sarolta és Gáspár Laci is. Az Egri Csillag Színpadon dj-k, vendégeik és különböző formációk a nagyszínpadtól eltérő stílusú zenéket játszanak; négy napon át számos fellépő váltja egymást, itt lesz sok más mellett a Lóci játszik, a Zombie Girlfriend, a Cabaret és Barkóczi Noémi is. Az egri Part Egyesület égisze alatt működő színpadnál ebben az évben is fényfestéssel teszik hangulatosabbá az egyébként is varázslatos környezetet.

 

 

Az Egri Bikavér Ünnep szervezője, Eger Város Hegyközsége és a Magyar Nemzeti Gasztronómiai Szövetség (MNGSZ) már három éve egy hosszabb távú megállapodást kötött, amely egyik fontos eleme, hogy a szervezet tagjai zsűrizik a fesztivál ételeit. A legjobb étel kiválasztásánál különösen fontos szempont, hogy az mennyire harmonizál a kínált Egri Bikavérrel. Az eredményhirdetésre a fesztivál szombati napján kerül sor, amikor kihirdetik az Egri Bikavér Ünnep legjobb borát is. Nagy megtiszteltetés számunkra, hogy tavaly a Magyar Fesztivál Szövetség és a Magyar Turisztikai Ügynökség közös szakmai értékelése alapján az Egri Bikavér Ünnep kiérdemelte a Gasztroélmények Éve 2016. ajánlást.

 


Az Egri Bikavér Ünnep helyszínén, a pénteki és a szombati nap kora estéjétől az Egri Városi Sport Iskola bokszolóit is láthatják majd az U21-es felnőtt korosztályos magyar kupa összecsapásain. Az érdeklődők akár egy véradás után is nézhetik a bokszmeccseket, hiszen az Egri Bikavér Ünnepen már évek óta szokás, hogy a Magyar Vöröskereszt munkatársai várják a „Bikavéradókat", akik egy pohár egri bort kapnak azért, hogy életet mentenek.


A borünnep szombati délutánján traktorok és veterán járművek felvonulásán csodálhatják meg az érdeklődők a matuzsálemeket és azokat a járműveket, amelyek segítsége nélkül nem kerülnének a présházakba az egri borok alapjául szolgáló szőlők. A traktorok és veterán járművek, magyar gyártású motorkerékpárok közül több a fesztivál területén is megtekinthető lesz. Ezen felül számos kísérőprogramot kínálunk minden korosztály számára: lesz kisállat-simogató, kézműves vásár, és az Érsekkertben található korabeli körhinta, továbbá a nagy illetve modern játszótér remek kikapcsolódást nyújt a kisebbeknek.

 


A XXI. Egri Bikavér Ünnepen hosszú idő után ismét kapható lesz az Ezredforduló Egri Bikavére. Ez az a nedű, amelyet az Egri borvidék szőlő- és bortermelői az államalapítás ezeréves tiszteletére készítettek el a pincék legkiválóbb 1997-es évjáratú boraiból úgy, hogy a bikavér minden tekintetben megfeleljen a Magyarországon elsőként megfogalmazott Egri Bikavér Eredetvédelmi Szabályzatnak. 1998 decemberében hirdették ki, hogy 119 termelő 11 ezer 369 liter borából elkészült az Ezredforduló Egri Bikavére, amelyre ettől kezdve fogadtak el egy 12 ezer 500 palackos előjegyzést. A díszes tokodi palackokba töltött bort először az 1999-es Egri Bikavér Ünnepén mutatták be, amelyet most, 18 évvel később ismét megkóstolhatnak és megvásárolhatnak a borkülönlegességek rajongói.

Kontakt

Eger Város Hegyközsége

3300, Eger, Deák Ferenc út 51.
Tel./Fax: +36-36-411-943
egrihegykozseg@gmail.com