HU EN

Csillagszeműek az Egri Bikavér Ünnepen

Az országosan is ismert Csillagszeműek egri tagozata is fellép a XIX. Egri Bikavér Ünnepen.

 

Aki egy kicsit is ismerős a néptánc világában, biztosan hallott már a budapesti Csillagszeműekről, az ország egyetlen önfenntartó magántársulatáról, amelyben ma Magyarországon 800 gyerek táncolja a színpadra állított autentikus néptáncot. Ezt a társulatot 1993-ban alapította gyermekek számára Timár Sándor és felesége Timár Böske. Timár Sándor, a magyar táncházmozgalom atyja és az akkori Magyar Állami Népi Együttes művészeti vezetője volt, ma már Kossuth- és Nemzet Művésze díjjal kitüntetett koreográfus és néptáncpedagógus. Ebben a munkában volt első munkatársuk, tanítványuk Panyik Henriette, aki másfél évvel ezelőtt hozta létre a Csillagszeműek első, megyeszékhelyen megjelenő vidéki tagozatát.

 

 

A Csillagszeműek Egri Tagozatának létrejöttével lehetőséget kaptak az egri gyerekek arra, hogy csatlakozzanak a magyar gyermeknéptánc-oktatás csúcsintézményéhez, egy olyan néptánc pedagógiai műhelyhez, ahol a néptáncot anyanyelvükként sajátíthatják el egy ma már nemzetközi hírű módszer segítségével.

 

 

Az egri tagozat 30 fővel indult, ma 55-en táncolnak benne. Ezek a gyerekek több sikeres budapesti fellépés után a XIX. Egri Bikavér Ünnep pénteki napján (2015. július 10-én) is bemutatkoznak.

 

 

Kontakt

Eger Város Hegyközsége

3300, Eger, Deák Ferenc út 51.
Tel./Fax: +36-36-411-943
egrihegykozseg@gmail.com