A feljegyzések szerint már több mint 100 éve, 1912-ben jelent meg először a bikavért adó szőlőfajták leírása. Grőber Jenő egri szőlősgazda a múlt század elején alkotta meg az Egri Bikavért, hogy megmutassa Eger sokszínű borvidékén termő vörösborok szépségét, erejét és velejét. A jól csengő név és a válogatott fajták szabályozott házasításával készülő bor meghozta a várt eredményt: a bikavér a borvidék legismertebb márkaneve lett.
Az elmúlt több mint száz évben azonban a bikavérnek, mint ahogy a magyar bornak általában, voltak rossz évtizedei. A rendszerváltás után újjáéledt egri borászatok az elmúlt két évtizedben azonban sokat tettek a márkanév régi rangjának visszaállításáért. Sok minden történt, hogy a mai kor fogyasztói ismét elismerjék: egy gondosan összeállított Egri Bikavér jó minőségű, remek bor, amely élve a házasítás végtelen lehetőségével, ezerarcú, mégis jellegzetesen egri.