HU EN

Ezernyi borgasztronómiai csoda négy napba sűrítve Egerben

Közel harminc borászat százhúsznál is több bora, tizenegy étterem harmincegy ételkülönlegessége és számtalan ingyenes koncert egy páratlan hangulatú környezetben – július 11-én indul a XXIII. Egri Bikavér Ünnep.

 

– Nagyon büszkék vagyunk arra, hogy az évek alatt a régió legnagyobb borgasztronómiai fesztiváljává nőtte ki magát az Egri Bikavér Ünnep, amely legfőbb célja továbbra is az, hogy bemutassa: az Egri borvidék szőlészei és borászai évről-évre remek borokat, köztük bikavéreket, készítenek, amelyek a világ bármely részén megállják a helyüket – nyilatkozta az évente több tízezer embert vonzó Egri Bikavér Ünnepről Tarsoly József hegybíró. A főszervező megjegyezte: annak különösen örül, hogy a fesztivál mára már olyan közösségteremtő erővel bír, amely baráti társaságokat, családokat hoz össze évről-évre Egerben, a város megtelik turistákkal, rendszeresen visszajáró vendégekkel. Ez a pezsgés nagyon jót tesz nem csupán az egri borok imázsának, de Egernek is.

 

 

Bor- és ételcsodák

 

A fesztiválon a már 2017 óta hungarikumként ünnepelt Egri Bikavér van a középpontban, de a kiállító közel harminc borászat többségénél az Egri Csillag és a borvidék legjobb rozéborai is kóstolhatók lesznek, illetve visszatérő vendégekként két tokaji pincészet is ott lesz az idei Egri Bikavér Ünnepen. A borok mellé kiváló ételek is párosulnak, a gasztrocsodákat külön a fesztiválra készülve alkotják meg az éttermek, így több mint harminc ínyencség közül választhatnak majd a vendégek. Csak néhány ételcsoda az idei széles kínálatból: konfitált vaddisznótarja zellerkrémmel, csicsókás paszternákos gratennel, verjus-vel savanyított vargányasalátával, bikavéres vadmártással; áfonyás kacsaragu zöldséges jázminrizzsel; roston sült sertésszűz hagymás kacsamájjal, petrezselymes hordóburgonyával és végül: ropogósra sült kacsacomb almás párolt lilakáposztával, hagymás tört burgonyával.

 

 

Minden koncert ingyenes

 

Az egri belváros szélén található hatalmas parkban, az Érsekkertben megrendezett XXIII. Egri Bikavér Ünnep mind a négy napján – két színpadon – ingyenes koncertekkel várjuk az érdeklődőket. Idén többek között fellép az Apostol zenekar, a Balkán Fanatik és a Majsai Gábor Swing Stars is, illetve a borünnep záró estéjén itt lesz a IX. Szepesi György Bárzenész Fesztivál nyitókoncertje, amelyen országosan ismert énekesek – köztük Tabáni István – Máté Péter dalokat énekelnek.

 

Az Egri Csillag Színpadon dj-k, vendégeik és különböző formációk a nagyszínpadtól eltérő stílusú zenéket játszanak, idén sok más mellett fellép A Kutya Vacsorája, a Mayberian Sansküllots, a Ricsárdgír, a Kései Kitérő és a Gustave Tiger is.

 


Elindul az Egri Bikavér Ünnep tehetséggondozó programja

 

Szeretnénk a jövőben lehetőséget adni egri vagy egri kötődésű, még országosan talán kevésbé ismert zenekaroknak, hogy felléphessenek az Egri Bikavér Színpadon, vagyis a fesztivál nagyszínpadán is. Hogy kik legyenek azok, azt a közönségre bízzuk, egy előválogatás után az idei fesztivál első napjától közösségi felületeinken ők szavazhatják meg, ki kapjon lehetőséget 2020-ban egy nagyszínpados bemutatkozásra. Olyan zenekarokból lehet majd válogatni, akik már felléptek az Egri Csillag Színpadon, így megteremtjük az átjárást a két színpad között nem titkoltan azzal a céllal, hogy beszálljunk a magunk lehetőségeivel az egri zenekarok tehetséggondozásába.

 

A fesztiválon ebben az évben traktorok és veterán járművek kiállítása, kirakodó vásár, az Egri Bikavér Borlovagrend felvonulása is várja az érdeklődőket, illetve a család kisebb tagjai számára minden nap kreatív gyerekfoglalkozások és az Érsekkertben lévő nagy és modern játszótér is kikapcsolódást nyújt. Fontos, hogy idén számít a Magyar Vöröskereszt a „bikavéradókra", akik egy pohár egri bort kapnak azért, hogy életeket mentenek az Egri Bikavér Ünnepen. A véradásra az érsekkerti teniszpályák mellett lesz lehetőség.

 

Az egész fesztivál területén ingyenes WIFI-elérést biztosítunk, így az élmények könnyen megoszthatók lesznek akár a fesztivál hivatalos Facebook-oldalán vagy Facebook-eseményén. Honlapunkon már megtalálható a menü és a program angol nyelvű változata is.

 

 

Együtt az egri borokért és Egerért

 

– Hosszú hónapokon át erre a négy napra készül Eger Város Hegyközsége, a borászok, a szőlészek, az éttermek, és minden évben azt látjuk, hogy óriási az érdeklődés az egri bor, az Egri Bikavér és az Egri Bikavér Ünnep iránt – hívta fel a figyelmet Tarsoly József hegybíró, aki kiemelte: a fesztivál idei kommunikációs kampányában sem kizárólag magára az eseményre, hanem az egri borok kiválóságára és a város imázsépítésére, Eger kulturális és épített örökségének bemutatására is kiemelt hangsúlyt fektettek. A főszervező elmondta: „Bízom benne, hogy idén is tízezrek ünneplik majd együtt a hungarikum Egri Bikavért, mi azon leszünk, hogy mindenki jól érezze magát Egerben, az ország egyik legszebb városában".

 

Kontakt

Eger Város Hegyközsége

3300, Eger, Deák Ferenc út 51.
Tel./Fax: +36-36-411-943
egrihegykozseg@gmail.com