HU EN

Hamarosan indul az Egri Bikavér Ünnep

Közel negyven borászat és húsz étterem garantálja a páratlan gasztronómiai élményt Eger szívében, az Érsekkertben.

 

Idén már tizennyolcadik alkalommal rendezi meg Eger Város Hegyközsége az Egri Bikavér Ünnepet Szent Donát, a szőlőskertek, szőlősgazdák védőszentjének napja alkalmából július 10-13. között. Eger és az Érsekkert kivételes hangulatú környezetében évről-évre igazi kuriózum az Egri Bikavér Ünnep, amelyet már tizennyolcadik alkalommal rendez meg Eger Város Hegyközsége. A fesztiválon az Egri borvidék minden jelentős borászata ott lesz, a minőségi, összesen 118 féle egri borhoz pedig az éttermek kínálnak egyedi fogásokat idén is. Az érdeklődők a rendezvény négy napja alatt a gasztronómiai csodákon túl számos zenei és kulturális élményekkel gazdagodhatnak. A tavalyi év után a XVIII. Egri Bikavér Ünnepen szintén helyet kapnak a helyi termelők rozé borai a már jól ismert Egri Bikavér és az Egri Csillag borok mellett.

 

A fesztivál szerdai sajtótájékoztatóján Tarsoly József hegybíró, az Egri Bikavér Ünnep főszervezője Egerben kiemelte: a rendezvény életében a nagykorúvá válás egy fontos mérföldkő. Felidézte, hogy a kezdeti helyszín után immáron négy éve az Érsekkert ad otthont az Egri Bikavér Ünnepnek, amely elmondása szerint egyedi hangulatot varázsol a hevesi megyeszékhely legnagyobb borgasztronómiai fesztiváljának.

 

 
Tarsoly József hegybíró (jobbra), a fesztivál főszervezője  

 

Mystery Gang, Kerekes Band és Group'N'Swing a nagyszínpadon


A zenei kínálat kialakítása során a szervezők 2014-ben is a műfaji sokszínűségre törekedtek. Remek szórakozást ígér a Mystery Gang koncertje, majd Majsai Gábor és a Pénzügyőr Big Band, a Group'N'Swing, a Hungariddim és a közelmúltban ismét Fonogram-díjjal jutalmazott egri Kerekes Band is garancia a jó hangulatra.


Fehér Zsombor, a Kerekes Band frontembere az egri Nemzeti Kávéház-Étterem Egri Csillag Termében rendezett tájékoztatón elmondta: a zenekar megalakulásakor még arról álmodoztak, hogy egyszer majd zenélhetnek az Egri Bikavér Ünnepen, és számukra külön elismerés, hogy most már évek óta a nagyszínpad elsőszámú fellépői között vannak jelen. Mint megtudtuk: az idei Kerekes Band koncert sztárvendége a Bëlga zenekarból is ismert Mégötlövés lesz, aki egyébként az egyik legnagyobb slágerükben, a Mr. Hungaryben is közreműködött. A XVIII. Egri Bikavér Ünnepen lesz egy Kerekes Band Selection sátor is, ahol a rajongók az együttes tagjai által kedvelt egri borokat a zenészekkel együtt is megkóstolhatják.

 

 
Fehér Zsombor (balra), a Kerekes Band frontembere és Törőcsik Gábor, az Egri Csillag Színpad programszervezője  

 

A Zenepavilonnál az Egri Csillag Színpadon dj-k, vendégeik és különböző formációk a nagyszínpadtól eltérő zenéket játszhatnak a bikavéres, csillagos nyári estéken. Négy napon át számos fellépő váltja egymást, játszik sok más mellett a Zombori és a Rokokó Rosé is, pénteken pedig a Popméter csapat vendégei állnak a közönség elé – számolt be Törőcsik Gábor, az Egri Csillag Színpad programszervezője. A Part Egyesület égisze alatt működő színpadnál a gyermekek idén is kreatív foglalkozásokon vehetnek részt, de a fényfestés is izgalmasnak ígérkezik.

 

Mesterszakácsok zsűrizik az Egri Bikavér Ünnep ételeit

 

A XVIII. Egri Bikavér Ünnepen – egy hosszabb távú megállapodás részeként – a Magyar Nemzeti Gasztronómiai Szövetség szakemberei zsűrizik a fesztivál ételeit. Varga Károly olimpiai és világbajnok mesterszakács, Ambrus György olimpiai bajnok mesterszakács és Barabás Zoltán, a Magyar Nemzeti Gasztronómiai Szövetség alelnöke bírálja majd az Egri Bikavér Ünnepen kínált fogásokat. A legjobb étel kiválasztásánál az egyik legfőbb szempont az lesz, hogy az mennyire van szinkronban az Egri Bikavérrel és az Egri Csillaggal. Az eredményhirdetésre a fesztivál szombati napján, kora este 18.30-kor kerül sor, amikor kihirdetik az Egri Bikavér Ünnep legjobb borát is.

 

A megállapodásról Barabás Zoltán a sajtótájékoztatón elmondta: a Magyar Nemzeti Gasztronómiai Szövetségen belül is erősítik az egri borok elsőbbségét. Tagjaikat külön ösztökélik arra, hogy az egri borokat kiemelten kezeljék, de a szövetség bemutatkozó vacsoráin és versenyein is kitüntetett figyelmet szentelnek majd az Egri borvidék nedűinek.

 

 
Barabás Zoltán (középen), a Magyar Nemzeti Gasztronómiai Szövetség alelnöke  

 

Traktoros gyorsulási és szépségverseny


A borünnep szombat délutánján a Gárdonyi Géza Színház Deák Ferenc út előtti szakaszán újra felbőgnek a motorok: az egri borászok traktoros gyorsulási és szépségversenye is izgalmas kikapcsolódást ígér. A program során idén is az egri szüreti ünnepségek világháború előtti hagyományát élesztik újra, amikor a hevesi megyeszékhely gazdái feldíszített ökrös szekereiken vonultak végig a városon az ország minden tájáról érkező közönség és az elöljárók díszes serege előtt. Szombaton a borászok és a termelők díszes traktoraikkal három órakor indulnak el a Szépasszonyvölgyből, majd a felvonulás után a Gárdonyi Géza Színház Deák Ferenc utcai szakaszán kezdetét veszi a gyorsulási verseny. A traktorok díszítését és a gyorsulási versenyen nyújtott teljesítményüket háromtagú zsűri bírálja el, amely tagja dr. Torgyán József, Wahorn András és dr. Csernus Imre.


Folkhétvége és ökölvívás a XVIII. Egri Bikavér Ünnepen


A XXVI. Agria Nemzetközi Folkhétvége számos programjának is – mint ahogy a korábbi években – az Egri Bikavér Ünnep és az Érsekkert ad otthont. A folktalálkozó már szerdán elkezdődik, a Szépasszonyvölgyi Márai Látogatóközpontban a Magyar Állami Népi Együttes Magyar Rapszódia c. előadása lesz látható. Az érsekkerti programok csütörtökön a Gajdos Zenekar koncertjével indulnak, majd a három nap során egyebek közt lesznek néptáncműsorok, tájelőadások, táncház és egy felvonulás is, amely a belvárosból indul – ismertette a főbb programokat Kovács Katalin, az Egri Kulturális és Művészeti Központ igazgatója.

 


Az Egri Bikavér Ünnep helyszínén július 12-én (szombaton) délután 16.00 órától az Egri Városi SI bokszolói ökölvívó csapattalálkozón mérik össze tudásukat az Erdei Zsolt szakmai felügyelete mellett működő Madárfészek Akadémia sportolóival. Az Érsekkertben felállított szorító mellett 14 mérkőzésen a finom borok és ételek kóstolása előtt szurkolhatunk az egrieknek, akik női és férfi serdülő, junior, ifjúsági és felnőtt korosztályban is a szorítók közé lépnek.

 

Fotózz Bikavért!


Tarsoly József főszervező a szerdai sajtótájékoztatón kiemelte, hogy idén a fesztivál egész területén biztosítják a wifi-elérést, és fontos, hogy a focirajongóknak sem kell otthon maradniuk, hiszen több sátorban is nyomon követhetik a világbajnokság végjátékát akár egy jó Egri Bikavér vagy Egri Csillag mellett. A pénteki napon élő közvetítéssel jelentkezik az Egri Bikavér Ünnep helyszínére kitelepülő TV Eger is.


Több nyereményjátékkal is készülnek a szervezők. A „Fotózz Bikavért" c. pályázat során olyan fotókat lehet beküldeni, amelyek minőségi módon ábrázolják vagy mutatják be egyedi látásmóddal a borvidék legismertebb nedűjét. De az Egri Csillag Színpadnál már megszokott fényfestésre is várnak alkotásokat a szervezők. Érdemes pályázni, hiszen mi más lenne a nyeremény, mint számos értékes, természetesen egri borokat tartalmazó ajándék.

 


Honlapunkon mindig naprakész információk, felhívások, videók és fotók várják az érdeklődőket. De érdemes csatlakozni a fesztivál hivatalos Facebook-oldalához és Facebook-eseményéhez is. A fesztivál angol nyelvű rövid ajánlója IDE KATTINTVA érhető el.

Kontakt

Eger Város Hegyközsége

3300, Eger, Deák Ferenc út 51.
Tel./Fax: +36-36-411-943
egrihegykozseg@gmail.com